Veel cliënten met overgewicht die zich aanmelden hebben al een uitgebreid verleden met lijnen en diëten. Wanneer na een korte of langere periode van lijnen en strak dieet, de teugels weer worden losgelaten, komt het gewicht er weer aan en dan net wat kilo’s meer. (het jojo-effect). Wanneer u ouder wordt, werken de diëten die vroeger snel effect hadden, ineens niet meer. Als ik tijdens het eerste gesprek vraag wat iemand gedaan heeft aan diëten is vaak de reactie ‘Och jeetje, nou ja zo’n beetje alles!’
Wat gaan we doen?
Dit stukje voor de website heb ik vaak herschreven maar ik kreeg niet het goede stukje. Toen bedacht ik mij ook dat er geen duidelijk stukje te schrijven is omdat de begeleiding zo verschillend kan zijn.
De basis is om samen te kijken wat er nodig is om je gezond en gelukkig te voelen in je lijf, welke gewicht en hoe we dit gaan bereiken. Maar ook wat er verder nodig is voor een gezond leven; hoe krijg je balans in de je leven om je fit en energiek te voelen.
Wat kan aan de orde komen?
Het bijhouden van een voedingsdagboek, en dan niet wanneer je aan de lijn bent, maar juist wanneer je het even los hebt gelaten. Vaak kun je dan gelijk zien wat je lastig vindt.
Bij het voedingsdagboek vraag ik dan ook opmerkingen te maken die aangeven wat, hoe, waarom, met wie en waar wordt gegeten.
Het geven van product- en voedingsinformatie
Vaak heb je al veel kennis over voeding, afvallen, calorieën en koolhydraten maar door alle informatie op internet is er ook veel onjuiste informatie over voeding. Het blijft daarom belangrijk om de laatste inzichten over voeding met je te delen.
Het delen van ervaringen, gevoel, gedachten over eten
Tijdens de gesprekken is het net zo belangrijk om te kijken naar ‘waarom’ we eten.
Ons gedrag ‘wat en wanneer we eten’ is een gevolg van wat we denken en wat we voelen.
Probeert u altijd bij het bespreken van de voeding zo eerlijk mogelijk aan te geven wat wel lukt en wat nog niet lukt. Alleen dan kunnen we kijken wat we moeten oefenen. Het is werken, oefeningen doen, schrijven en voelen om uiteindelijk weer blij te zijn met je lijf, je gewicht en hoe je met voeding om kunt gaan. Dit lukt wanneer we ‘schaamte’, schuldgevoel, ‘streng dieet’, ‘moeten’ en ‘zondigen’ zo snel mogelijk uit het woordenboek schrappen. Vanuit de Transactionele Analyse* kunnen we oefenen om het eten weer terug te krijgen naar de beloningskant.
Balans stress, ontspanning, slapen, genotsmiddelen (alcohol, roken, koffie).
In de huidige maatschappij is eten en drinken overal verkrijgbaar en is voeding dus makkelijk te gebruiken als verdoving of demping van gevoelens die op een willekeurig moment kunnen opkomen. Denk u eens na stress na een lange dag werken maar ook het tegenovergestelde kan, dus juist wanneer u zich verveelt of blij bent. Wanneer de balans niet goed is tussen spanning en ontspanning, zorgen of wanneer u slecht slaapt in al deze situaties kan het zijn dat u voeding bent gebruiken als (tijdelijke) oplossing om de disbalans op te heffen. Ook al is dit maar voor even. Om een goede coach op dit gebied te zijn, heb ik vele (post hbo) cursussen gevolgd op het gebied van gedrag (NLP, Motivational Interviewing, cognitieve gedragstherapie en Transactionele Analyse, ACT)
Gewicht en het omgaan met eten kan vaak niet los worden gezien met de rest van uw leefstijl. Als u dit zich bewust bent, kunt u ook de gesprekskaart ontwikkeld door de NDF bekijken of uitprinten om met mij te bespreken aan welke aspecten van uw leefstijl u wilt werken.
Gesprekskaart van de NDF met leefstijlfacetten
Eet- of snaaibuien
Het invullen van de REO (Risicofactoren Eetstoornis bij Obesitas) lijst kan ook meer informatie geven over welk type eter u bent en hoe we het beste de begeleiding kunnen doen. De REO maakt duidelijk of u een lijngerichte eter, impulsieve eter, een emotionele eter bent of dat er sprake is van bijv. depressiviteit. De REO geeft ook informatie over specifiek de eetbuien. Eetbuien gaan over het feit dat iemand (abnormale) grote hoeveelheden voedsel eet. U ervaart dat u geen controle meer heeft over het eten. Wat veel gedaan wordt is het ‘vreten’ zonder dat andere mensen erbij zijn. Dit alleen en stiekem eten wordt ook vaak gedaan uit schaamte voor de grotere hoeveelheden voedsel. Daarna komt vaak het schuldgevoel. Dit alles veroorzaakt vaak een gevoel van zwakte en machteloosheid. Een vaak gehoorde opmerking is ‘ik ben zwak’ of ‘ik heb geen discipline’.
Voedingsdagboek
Als u een voedingsdagboek bijhoudt is het goed om juist de dagen op te schrijven zoals u eet wanneer u niet op dieet bent. Om u een idee te geven hoe dit eruit kan zien, kunt u eerst het voorbeeld van een voedingsdagboek uitprinten. Daarna kunt u een leeg formulier van het voedingsdagboek uitprinten.
Daarnaast is het belangrijk dat u meer informatie geeft bij de opmerkingen. Denk hierbij aan uw stemming op dat moment, met wie, eet u snel of bewust, wat is er die dag gebeurd of waar denkt u aan? Wanneer u zelf denkt dat uw eetbuien wel erg groot zijn mag u altijd vragen naar de REO lijst. Hoe meer u deelt over wat er bij u speelt, des te beter kunnen we samen de begeleiding tot een succes maken.