Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze chronische darmaandoening waarbij de darm te veel of juist te weinig bewegingen maakt. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan als diarree of juist verstopping of sterk wisselende ontlasting. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. PDS wordt steeds meer gezien als een verstoring in de hersen-darm-as, waarbij de darmen verstoorde signalen aan de hersenen geven of juist andersom. De diagnose PDS wordt vastgesteld door de MDL-arts of huisarts op basis van speciale criteria, de zogenaamde ROME IV-criteria. De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de klachten te vinden is.
De Rome-IV-criteria zijn:
- En de klachten moeten in ieder geval al langer dan zes maanden bestaan
- En de patiënt moet gemiddeld minstens één dag per week in de afgelopen drie maanden buikpijn hebben gehad
- En de patiënt moet tenminste twee van de volgende drie klachten hebben:
- de buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
- een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of verstopping
- de vorm van de ontlasting is veranderd: te hard of te waterig
Verschillende behandelingen bij Prikkelbare Darm Syndroom:
- het herstellen van een gezonde voeding en geven van leefstijladviezen
- het adviseren van een minder prikkelende voeding met aangepaste eet- en drinkadviezen
- het starten van een FODMAP* dieet
- het geven van een eliminatiedieet bij een vermoeden van een voedselallergie of en niet-allergische voedselovergevoeligheid
- het starten van een histaminebeperkt dieet
- het adviseren van probiotica
- het starten van hypnotherapie door een gespecialiseerd hypnotherapeut
- het geven van antibiotica
- het starten van pepermuntolie
- het starten van spasmolytica
- het starten van antidepressiva of andere medicatie
Het FODMAP dieet
De eerste vijf behandelingen hebben betrekking op uw voeding. Met welke voedingsbehandeling we gaan starten is afhankelijk van uw klachten maar ook van uw familiehistorie, gebeurtenissen die de darmwerking hebben beïnvloed, het huidige voedingspatroon, aanpassingen die u al heeft gedaan en onderzoeken die zijn gedaan. Na uw aanmelding stuur ik u een uitgebreid intakeformulier waarbij ik u mij zoveel mogelijk informatie kan geven over zowel de huidige situatie als hetgeen in het verleden is gebeurd. Verder is het belangrijk dat u minimaal 1 week uw voeding bijhoudt waarbij u zowel het tijdstip opschrijft van uw maagdarmklachten als het tijdstip waarop u ontlasting heeft met daarbij het type ontlasting. De uitleg en formulieren die u hiervoor nodig heeft, staan onderaan deze pagina maar stuur ik u ook bij de aanmelding toe.
Aan de hand van al deze informatie ga ik met u bespreken welke aanpassingen we kunnen gaan doen. Belangrijk is dat een eventueel tijdelijk (test)dieet voor u ook haalbaar is.
Het FODMAP dieet is momenteel heel populair en geeft vaak goede resultaten; ongeveer 75% van de cliënten met PDS reageert positief op dit dieet. Wanneer u 4 tot 6 weken het FODMAP dieet volgt, moeten er verbeteringen merkbaar zijn. In de volgende fase (testfase) worden de groepen FODMAP’s één voor één geherintroduceerd om te testen voor welke van de FODMAP’s u gevoelig bent. Meestal reageren cliënten op 2 of 3 groepen uit het FODMAP dieet. Levenslang het strengste FODMAP dieet volgen is niet nodig en zeker ook niet aan te bevelen.
Lang niet altijd is het nodig om een FODMAP dieet te starten. Soms blijkt al uit het intakeformulier en/of voedingsdagboek dat het veel waarschijnlijker is dat er sprake is van een voedselintolerantie of een onvolledige voeding.
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie is een heel actieve patiëntenvereniging. Zij hebben ook meegewerkt aan de “Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom”. Hier is ook een patiëntenversie verschenen. Goed om hierin eens te lezen wat u van uw huisarts, mdl-arts en andere hulpverleners zoals de diëtist mag verwachten.
De formulieren voor het bijhouden van uw voeding vindt u hier
Uitleg invullen voeding, ontlasting, klachten Specialisatie PDS formulier 1 uitleg
Voorbeeld invulformulier voedingsdagboek Specialisatie PDS formulier 3 voorbeeld invulformulier
Leeg invulformulier voedingsdagboek Specialisatie PDS formulier 2 leeg invulformulier ).
* FODMAP: Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen) Disachariden (lactose/melksuiker) Monosachariden (fructose) And Polyolen (sorbitol, mannitol)
Terug naar boven