De Gecombineerde Leefstijl Interventie, kortweg GLI, wordt sinds 2019 onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Met deze leefstijlinterventie werken volwassenen aan hun leefstijl, gezonder eten en duurzame gedragsverandering. Het doel is overgewicht te verminderen.
De doelgroepen voor de GLI zijn:
- Volwassenen met overgewicht (BMI tussen 25 – 30) met daarbij een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2 (DM 2), hart- en vaatziekten, slaapapneu of artrose.
- Volwassenen met ernstig overgewicht of obesitas (BMI > 30)
Welke GLI programma’s zijn er?
Uw huisarts of medisch specialist u een verwijzing geven voor de GLI. Er zijn vier, door de zorgverzekeraar erkende programma’s voor gecombineerde leefstijl interventie:
SLIMMER, Samen Sportief in Beweging, De BeweegKuur en COOL.
Het verschil van het COOL-programma ten opzichte van de andere drie GLI’s is dat de uitvoering van het programma door één persoon, de leefstijlcoach, wordt gedaan. In dit twee jaar durende traject krijgt de deelnemer advies en begeleiding op het gebied van beweging, voeding, slaap, stress, ontspanning en gedrag met als doel een gezondere leefstijl. Het COOL-programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 16 maanden. Beide programma-delen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van elk 90 minuten met daarnaast 3.5 uur aan individuele gesprekken. Tijdens het traject ligt de regie bij de deelnemer zelf en heeft de leefstijlcoach een ondersteunende rol.
Leefstijlprogramma COOL als voorbeeld van een GLI programma
Cool staat voor Coaching op Leefstijl. Het programma is zo opgebouwd dat u individuele aandacht krijgt, maar tegelijkertijd ook ervaringen kunt uitwisselen met de groep. In de gesprekken met de leefstijlcoach wordt er gekeken naar uw huidige leefstijl en welke stappen u kunt zetten om in uw eigen tempo te werken aan uw persoonlijke doelen. U wordt dus ondersteunt in uw gedragsverandering, om tot gezondere keuzes te komen. Belangrijk is dat van u wordt verwacht dat u actief aan de slag gaat met uw persoonlijke doelen. Ook op gebied van beweging wordt er actie verwacht. Wat betreft voeding wordt er grotendeels algemene informatie gegeven over afvallen. Persoonlijke richtlijnen aangepast aan diabetes, cholesterol e.d. worden meestal niet gegeven. Tijdens het hele traject blijft de huisarts en/of de internist betrokken en de resultaten worden regelmatig teruggekoppeld.
Periode 1: het basisprogramma in de eerste 8 maanden
– 1 intakegesprek
– 8 groepssessies van elk ongeveer 90 minuten
– 2 individuele sessies van elk ongeveer 45 minuten
– 1 eindgesprek
Periode 2: het onderhoudsprogramma van 9-24 maanden
– 1 intakegesprek
– 8 groepssessies van elk ongeveer 90 minuten
– 2 individuele sessies van elk ongeveer 45 minuten
– 1 eindgesprek
Kosten van een GLI programma
Als u in aanmerking komt voor de GLI dan lopen de vergoedingen voor het programma via de zorgverzekeraar en gaat dit niet ten koste van uw eigen risico. De GLI is erop gericht u te motiveren tot bewegen. Kosten die daar uit voortvloeien, zoals sportkleding en lidmaatschappen, komen voor eigen rekening.
Leefstijlcoach en leefstijldiëtist
Een leefstijlcoach heeft een geaccrediteerde HBO+ opleiding tot leefstijlcoach gevolgd en is aangesloten bij de beroepsvereniging BLCN (www.blcn).
Professionals die de HBO opleiding tot fysiotherapeut, diëtist of oefentherapeut hebben gevolgd en dit beroep uitoefenen, kunnen ook werken als leefstijlcoach. Zij moeten hiervoor kunnen aantonen dat zij affiniteit/ervaring hebben met leefstijl coaching en dat zij op het gebied van leefstijl aanvullende scholing hebben gevolgd. Er moet aantoonbare actuele kennis zijn over leefstijlaspecten BRAVO (Beweging, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning). Ook moeten zij kunnen aantonen dat zij ervaring hebben met het werken in groepen op het gebied van leefstijlcoaching. Omdat de leefstijl coach goed moet samenwerken met andere professionals op het gebied van bewegen, ontspanning en geestelijke gezondheid is een vierde eis dat er een goede samenwerking is met andere partijen op deze gebieden.
Wanneer je als paramedicus denkt hieraan te voldoen, doe je een aanvraag bij de toetsingscommissie van de beroepsverenging; voor de diëtist is dit de NVD, voor de fysiotherapeut de KNGF of SKF en voor de oefentherapeuten is dit de VvOCM. Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan krijg je in het Kwaliteitsregister voor Paramedici de aantekening LC, ofwel leefstijlcoach.