Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Binge Eating Disorder
Anorexia Nervosa (AN), Boulimia Nervosa (BN), Binge Eating Disorder (BED)
Wat begint met een kleiner eetprobleem kan zich ook ontwikkelen naar een eetstoornis.
Vanuit de psychologie worden in de DSM-5 verschillende vormen van eetstoornissen beschreven. Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetbuistoornis, Pica, Ruminatiestoornis en Arfid. Belangrijke signalen van een eetstoornis zijn o.a.
– snel gewichtsverlies c.q. aankomen in gewicht
– braken, laxeren, compensatiegedrag
– eetbuien
– moeilijk haalbare doelen
– angst bij specifieke producten of voeding of het vermijden daarvan
– vertekent beeld van de werkelijkheid
– heftige reactie (emotie) bij het aankomen of het afvallen in gewicht
– moeite om af te wijken van vaste patronen
– strak regime ook bij sport met dezelfde beleving als bij eten
– manier van eten, het gewicht, het figuur heeft grote invloed op eigenwaarde
– denken, plannen van eetmomenten gedurende de hele dag
– vermijden van activiteiten verbonden met eten
www.weet.info/eetstoornissen/verschillende-eetstoornissen/
eetstoornissen | soorten eetstoornissen | Parnassia Groep
Begeleiding
Bij veel eetstoornissen is het belangrijk om het eetpatroon weer terug te brengen naar een gezonde voeding. Vaak zijn er veel niet reële gevoelens, emoties en gedachten over voeding, voedingsmiddelen en eten of zijn er enorm veel regels over hoe er gegeten moet worden. Dit gaan we uitgebreid bespreken maar ook ‘voelen’. Voor de oefeningen maak ik soms ook gebruik van ACT.
Bij Anorexia is het lichaam ondervoed en functioneert op allerlei noodmaatregelen. Daarom probeer ik zoveel mogelijk aan te geven wat je kunt verwachten wanneer je weer normaal gaat eten en je gaat aankomen. Je lichaam heeft even de tijd nodig om weer tot rust te komen en normaal te gaan functioneren. Bij Anorexia is door het ondergewicht de noodzaak van behandeling altijd direct zichtbaar. Boulimia wordt door de omgeving vaak veel minder opgemerkt doordat iemand een ‘normaal’ gewicht heeft. Door de eenzaamheid bij deze eetstoornis kan iemand enorm (onzichtbaar) lijden. Er wordt veel energie verspilt aan denken over het wel of niet eten, schuldgevoel, schaamte en spijt. Daarbij ontstaan er vaak nog allerlei lichamelijke klachten die normaal functioneren erg moeilijk maken.
Bij alle eetstoornissen is het uiteindelijk doel, hoe cliché dan ook: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Het is fijn wanneer je voeding weer kan gaan ‘omarmen’ als iets waardevols voor je lichaam waarvan je energie krijgt en ook weer van mag en kan genieten. Voeding moet niet worden gebruikt als een controlemiddel voor onzekerheden op andere vlakken of worden gezien als alleen een pakketje calorieën wat dik kan maken.
Ik hoop altijd samen te kunnen werken met een psycholoog of een andere behandelaar vanuit de GGZ omdat bij eetstoornissen zowel een begeleiding op voedingsgebied als op geestelijk welzijn nodig is. De oorzaak, waarom wordt eten gebruikt als controle middel, moet altijd onderzocht worden om te zorgen dat het geen valkuil blijft. Het geeft vaak het beste resultaat wanneer we als hulpverleners met de client en met elkaar kunnen samenwerken. Het laatste woord is altijd aan jou als client dus je kunt altijd aangeven of je dit wel of niet wilt. Vanaf 2024 hanteer ik wel een ondergrens van 17,5 als BMI. Bij een lagere BMI is het nodig om wekelijks te wegen en die frequentie kan ik niet altijd garanderen in verband met vakantiesluitingen.
Wat kun je zelf doen?
Probeer bij het eerste consult zoveel mogelijk informatie te geven. Belangrijk is om aan te geven of je last hebt van eetbuien, compenseren van eetbuien (bijv. door laxeren, veel sporten, braken), overslaan van maaltijden of vasten, afkeer of angst voor bepaalde producten etc.
Het invullen van de REO geeft ook al vaak inzicht hoe je relatie met je lijf en je voeding is.
Als je dit moeilijk vindt in een gesprek kun je mij dit ook vooraf e-mailen.
Een goed resultaat kunnen we bereiken wanneer we ons beiden inzetten. Ik zal ook regelmatig vragen of je thuis iets wilt doen om meer inzicht te krijgen in je eetgedrag. Dit kan variëren van het puur bijhouden van je voeding (digitaal bij de Eetmeter of in een schriftje) tot het invullen van een gedachtenschema bij snaai- en eetbuien of opschrijven van regels bij een te strikt eetpatroon.
Stichting Kiem
Stichting JIJ
Onze specialismen | Parnassia Groep
Stichting Weet
Leontienhuis – hulp bij het herstel van een eetstoornis