Na afronding van de opleiding Voeding en Diëtetiek in 1987 werd ik, vanuit de werkzaamheden voor mijn scriptie, gevraagd voor een baan in de PR en voedingsvoorlichting bij een voedingsmiddelenbedrijf. En hoewel het een erg leuke baan was, werd de wens om cliënten persoonlijk begeleiden steeds sterker. Aan het begin van de overstap naar de zelfstandige diëtistenpraktijk heb ik het herintreden gecombineerd met veel consultancy werk voor bedrijven en gezondheidsinstellingen. Dit varieerde van het schrijven van communicatie en PR-plannen tot het geven van voedingsworkshops of langdurige begeleiding voor werknemers met overgewicht binnen bedrijven.
In 1996 ben ik begonnen met een zelfstandige praktijk in Zwijndrecht. Vanaf 2008 werk ik volledig in Dordrecht. Tot 2017 heb ik, naast de andere specialisaties, veel energie gestoken in de specialisatie van sport diëtist. Deze heb ik einde 2017 overgedragen naar een collega diëtist waardoor ik mij nog meer kon specialiseren in cliënten met overgewicht die moeilijk op een stabiel gewicht blijven (jo-jo’ers), met ondergewicht, met eetstoornissen of andere eetproblemen, diabetes en de prikkelbare darm (PDS).
Focus en specialisatie
Bij de keuze van bijscholingen, cursussen, post-HBO opleidingen vind ik het niet alleen belangrijk om mij voedingskennis te vergroten en up to date te houden maar kies ik ook voor cursussen die ingaan op het gedragsverandering en leefstijl. Het beste resultaten zie ik wanneer ik samen met u kijk naar uw totaal plaatje waarbij naast voeding ook beweging, slapen, stress en ontspanning aan de orde komen.
De verschillende leefstijlonderwerpen kunnen in wisselende volgorde aan de orde komen. Wanneer er bij iemand net diabetes type 2 is geconstateerd zal het eerste consult voornamelijk bestaan uit het geven van informatie over koolhydraten, suikers en zetmeel en alle andere aspecten die invloed hebben op het bloedglucose. Beweging en stress zullen dan iets later aan de orde komen. Bij eetproblemen of – stoornissen, of het nu in lichte mate of ernstige mate is, is kennis overdracht alleen niet voldoende om gedrag te kunnen veranderen. Hierbij is het juist belangrijk om in te gaan op allerlei gedachten, regels, overtuigingen, angsten, emoties die u heeft over voeding en voedingsmiddelen.
Overleg en samenwerking met collega’s
Ik vind het overleg met andere hulpverleners en collega’s erg belangrijk. Vanuit het Kwaliteitsregister Paramedici worden overleggroepen met collega diëtisten (intervisies) ook verplicht gesteld. Ik neem deel aan de overleggroep van de zelfstandig gevestigde diëtisten in Rotterdam, de overleggroep diëtisten eetstoornissen van het netwerk VIE en de intervisiegroep diëtisten en gedragsverandering vanuit ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Tot april 2017 heb ik deelgenomen aan de intervisie van sport diëtisten in Hoogvliet.
Vanaf januari 2011 werken we voor cliënten met Diabetes, Hart en Vaatziekten (CVRM) en COPD in een gezamenlijk cliëntendossier met de huisartsen en praktijkondersteuners in de ketengroep DrechtDokters (voorheen Zorggroep West Alblasserwaard). Hierdoor kunnen we niet alleen sneller met elkaar overleggen maar kunnen we in een beveiligde online verbinding de meest noodzakelijke gegevens zoals laboratoriumwaarden en medicijnen delen.
Privé
Ik ben getrouwd en trotse moeder van een zoon en een dochter. Onze lieve hond Nanouk is een Oud Duitse herder en zorgt voor voldoende beweging bij de baasjes! Mijn werk is ook mijn hobby; ik begeleid cliënten met veel plezier en wil graag elke begeleiding met succes afronden. Met een succesvolle afronding bedoel ik dat u weer lekker in uw vel zit, gelukkig en in balans bent en met liefde kan eten zonder gefrustreerd te raken.
Eerlijk gezegd besteed ik de meeste tijd aan mijn werk, familie, gezin en hond. Hierdoor kan ik u niet een uitgebreide lijst aan hobby’s geven. Ik hou van stevig wandelen, avondjes doorbrengen met vrienden, bezoek van concerten en reünies met oud collega’s, vriendinnen in grote en kleine kring. In mijn vakantie ben ik een grote fan van offline gaan met de ‘online bibliotheek”
Voor informatie over projecten in de gezondheidszorg, scholen en het bedrijfsleven zie Projecten en consultancy; scholen en bedrijven