Hoe wordt u begeleid?
Begeleiding is vooral maatwerk. Ieder mens is verschillend, dus de behoefte aan informatie en intensiteit van begeleiding is dat ook. De begeleiding zal overeenstemmen met de verwachtingen en wensen van de cliënt. Hierdoor kan het zijn dat een consult langer (of korter) duurt dan hieronder wordt aangegeven. Globaal duurt het eerste consult
gemiddeld 60 minuten, het tweede consult 30 minuten en de verdere consulten 15 tot 30 minuten.
Het eerste consult
Bij de eerste afspraak zal ik allereerst uw persoonlijke gegevens registreren en daarnaast proberen zo goed mogelijk inzicht te krijgen in uw situatie. Daarbij vraag ik naar uw verwachtingen, klachten, medicijngebruik, motivatie, problemen, voedingspatroon en eetgedrag, eventuele behandelingen door andere hulpverleners, werkomstandigheden, leefsituatie en leefomgeving. Hiermee kan ik een beeld vormen van mogelijke problemen en bepalen wat er aan de voeding verbeterd kan worden in relatie tot een goede gezondheid. In een aantal gevallen zal de geadviseerde voeding ook worden berekend in (macro) voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Vervolgens zullen we in overleg (haalbare) doelen vastleggen: wat wilt u als cliënt bereiken?
Op uw verzoek kan ik een voorbeelddagmenu opstellen welke u als leidraad kunt gebruiken. Voor het eerste consult kan, naast de directe tijd van het cliëntcontact, ook indirecte tijd voor administratie, berekening voorbeelddagmenu en rapportage in rekening worden gebracht bij de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden.
Probeert u bij het eerste consult zoveel mogelijk informatie te geven. Bij cliënten met eetproblemen die het moeilijk vinden om dit aan te geven, kan het ook helpen mij vooraf een email te sturen.
Hier kunt u bijvoorbeeld aangeven of u last heeft van eetbuien, compenseren van eetbuien (bijv. door laxeren, sporten, braken), overslaan van maaltijden of vasten, afkeer of angst voor bepaalde producten etc.
Vervolgconsulten
Tijdens de vervolgconsulten gaan we dieper in op de aangepaste voeding. Hoe gaat dit tijdens vakanties, met sporten, feestjes en in weekenden? Daarnaast kunnen we ook producten bespreken aan de hand van verpakkingen; u kunt ook zelf verpakkingen en producten meenemen waar u vragen over heeft. Wanneer er is aangegeven dat het eten ook beïnvloed wordt door emoties of er andere ‘moeilijke momenten’ en valkuilen zijn, gaan we dieper in op het hoe en waarom van bepaald (eet)gedrag. Om achter het onbewuste gedrag te komen, zullen we soms een oefening tijdens het consult doen.
Bij het tweede consult kan indirecte tijd in rekening worden gebracht bij de zorgverzekeraar wanneer de verwijzer een rapportage heeft aangevraagd.
Als het doel is behaald kan de behandeling worden afgesloten. Om te voorkomen dat u terugvalt, kunnen we ook samen afspreken in welke situaties u weer contact met mij opneemt.
Wat neemt u mee tijdens het eerste consult?
- Uw zorgpas met het nummer van uw zorgverzekering
- Een geldig legitimatiebewijs, zoals een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs
- Voor de vergoeding bij een klein aantal zorgverzekeraars een verwijsbrief van huisarts, tandarts of specialist
- Een ingevuld voedingsdagboek van een aantal doordeweekse dagen en een weekend
- Online ingevuld voedingsdagboek; met name bij diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterol.
Voedingsdagboek
Als voorbereiding op het eerste consult is het prettig wanneer u op een aantal doordeweekse dagen en een weekend bijhoudt wat u eet en drinkt. Om u een idee te geven hoe dit eruit kan zien, kunt u eerst het voorbeeldformulier voorbovergingevform van een voedingsdagboek uitprinten. Daarna kunt u een leeg formulier van het voedingsdagboek voorbovergleegform uitprinten waarop u zelf kunt invullen wat u eet en drinkt op een dag. Wanneer u meerdere doordeweekse dagen en weekenddagen in wilt vullen is dit ter voorbereiding van de eerste afspraak zelfs heel prettig.
Wanneer u wilt afvallen en u heeft last van eetbuien of u bent een jojo-er dan is het prettig wanneer u meer informatie geeft bij de opmerkingen. Denk hierbij aan uw stemming op dat moment, met wie, eet u snel of bewust, wat is er die dag gebeurd of waar denkt u aan?
Wanneer u last heeft van darmklachten is belangrijk dat u invult wat u precies eet en welke klachten u ervaart. Voor de juiste formulieren kijk bij voeding bij PDS.
Voor cliënten met diabetes type 2, hoge bloeddruk en hoog cholesterol is het nog prettiger wanneer u online de Eetmeter kunt invullen. http://mijn.voedingscentrum.nl/nl/
Hier kunt u namelijk direct de hoeveelheden zout, koolhydraten en verzadigd vet in uw voeding zien. Dit kunnen we dan bij de eerste afspraak direct bespreken.