Voeding bij verhoogd cholesterol
Bent u te zwaar dan is afvallen het eerst wat u kan doen om uw cholesterol te verlagen. Vooral wanneer u een grote buikomvang heeft. Bij zwaar overgewicht hoeft u niet direct tientallen kilo’s af te vallen. Een aantal kilo’s, 5 tot 10 kilo, kan al verbetering geven in het cholesterol.
De belangrijkste maatregel in de voeding is het vervangen van het verzadigde vet in de voeding door onverzadigd vet. U krijgt goed inzicht hoeveel verzadigd vet u inneemt door uw voeding in de Eetmeter in te vullen. Dit is een mooi begin om te kijken of en wat er aangepast kan worden.
Wat kunt u nog meer doen in uw voeding bij een verhoogd cholesterol?
- Drink zo min mogelijk ongefilterde koffie, ga voor gefilterde koffie. koffieadviezen
- Eet voldoende vezels door gebruik van volkoren graanproducten zoals havervlokken, volkoren brood en crackers, volkoren pasta, zilvervliesrijst en een onbewerkte muesli.
- Gebruik plantensterolen door gebruik van met plantensterolen verrijkte boter, drankjes of yoghurt. Er zijn ook capsules met plantensterolen.
- Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en drink niet dagelijks
Andere leefstijlveranderingen zijn:
- Voldoende bewegen. Bekijk de oefeningen op de website allesoversport.nl.
- Niet roken of stoppen met roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Wil je stoppen met roken? Zoek hulp via www.rokeninfo.nl.
Voeding bij verhoogde bloeddruk
Een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet te veel stress en niet roken, verminderen het risico op hoge bloeddruk.
Bent u te zwaar dan is afvallen het eerst wat u kan doen om uw bloeddruk te verlagen. Vooral wanneer u een grote buikomvang heeft. Bij zwaar overgewicht hoeft u niet direct tientallen kilo’s af te vallen. Een aantal kilo’s, 5 tot 10 kilo, kan al verbetering geven in uw bloeddruk.
De belangrijkste maatregel in de voeding is het verlagen van de hoeveelheid zout in uw voeding. U krijgt goed inzicht hoeveel zout u inneemt door uw voeding in de Eetmeter in te vullen. Dit is een mooi begin om te kijken of en wat er aangepast kan worden.
Waar kunt u op letten in uw voeding wanneer u een verhoogde bloeddruk heeft?
- Een gezonde voeding met voldoende groente en fruit, veel vezels (groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten, zwarte en groene thee, voldoende kalium (melk- en melkproducten, aardappelen, volkoren producten, groente en fruit) verminderen het risico op een hoge bloeddruk.
- Gebruik minder zout in uw voeding. Minder zout eten verlaagt uw bloeddruk.,
- Eet niet teveel drop en drink niet teveel thee op basis van zoethout. Zowel zoete als zoute drop en zoethoutthee en sterrenmuntthee bevatten glycyrrhizine; dit is een stofje dat de bloeddruk verhoogd.
- Gebruik geen of zo min mogelijk alcohol. Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Beperk het alcohol tot 1 glas per dag en drink niet dagelijks.
- Cafeïne kan acuut de bloeddruk verhogen. Op de lange termijn verhoogt cafeïne de bloeddruk niet. Een inname van cafeïne van 400 milligram/dag of minder, wat neerkomt op ongeveer 6 kopjes koffie, heeft geen of mogelijk een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Andere leefstijlveranderingen zijn:
- Voldoende bewegen. Elke week minimaal 2,5 uur bewegen verlaagt je bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel stil zitten het risico juist verhoogt. Stevig wandelen, fietsen, tuinieren, stofzuigen. Alle beweging helpt.
- Niet roken en stoppen met roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Voeding bij of ter voorbereiding op maagverkleining
De dieetbehandeling voor en na een maagverkleining is een energiebeperkt (caloriebeperkt) voeding. De basis van dit advies is een gezonde voeding. Variatie in de voeding is van groot belang. Door een maagverkleining kunt u slechts kleine hoeveelheden eten. Bij deze hoeveelheden kan de voeding niet alle benodigde voedingsstoffen leveren die u dagelijks nodig heeft. Het gebruik van een multivitaminen/mineralenpreparaat is dan ook noodzakelijk. Een niet goed samengestelde voeding kan onvoldoende eiwit, voedingsvezel en linolzuur leveren. Eventuele voedingstekorten kunnen leiden tot een verminderde weerstand, slechte wondgenezing, haaruitval, vermoeidheid en spierverlies.
Het is goed om voor de operatie al te beginnen met oefenen van eetgewoonten die kunnen voorkomen dat u na de maagverkleining problemen krijgt. Vooral de kwaliteit van de voeding is heel belangrijk.
Bij de voorbereiding hoort ook het besef dat er door de kleine hoeveelheden letterlijk iets wegvalt! Het eten vanuit emoties dat eerst werd ‘opgelost’ met grotere snaaibuien zijn niet meer mogelijk en dit kan als heel moeilijk worden ervaren. Besef dat uw maag van de ene op de andere dag erg klein is geworden en u maar kleine beetjes kunt eten. Uw ogen zijn nog wel gewend aan grote porties dus zult u moeten leren luisteren naar uw lichaam. Dit is een grote verandering in uw denken en doen. Gaat u langzaam de hoeveelheden weer vergroten dan kan de maag weer worden opgerekt en gaat u na een aantal jaar weer aankomen.
Wat kunt u al aanpassen in uw voeding ter voorbereiding van de maagverkleining?
- Eet en drink rustig en bewust. Neem kleine hapjes en kauw uw eten goed. Bewust eten betekent dat u zich concentreert op het eten en uw mobiel, krant, tabblad weg legt. Ook niet eten achter de PC.
- Plan minimaal een half uur per maaltijd in en zorg voor rust tijdens de maaltijd. ·
- Snijd uw brood in stukjes. Snij het vlees, groente ook in kleine stukjes.
- Ga al mindful eten, dus stop met eten of drinken zodra u een vol gevoel krijgt.
- Wanneer u na een maagverkleining teveel of te snel eet dan kan dit ervoor zorgen dat u gaat braken. Bovendien kan het teveel aan voedsel na verloop van tijd de maag uitrekken.
- Drink ten minste 1,5 liter per dag. Drink niet tijdens de maaltijd maar een half uur erna of een kwartier voor de maaltijd.
- Drink geen frisdrank, sappen of andere dranken rijk aan (vruchten)suikers.
- Gebruik kleine porties, goed verdeeld over de dag, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes.
- Begin ook al met bewegen, dagelijks in ieder geval een half uur. Op deze manier kunt u ook na de maagverkleining spierverlies tegengaan. Denk aan wandelen, fietsen, tuinieren en zwemmen. Daarnaast kunt u proberen ook in uw dagpatroon meer te bewegen zoals de trap nemen in plaats van de lift, lopend of met de fiets boodschappen doen.
www.wlsrecepten.nl
Maagverkleining gehad of plannen om dit te laten doen?
Ondergewicht en ongewenst gewichtsverlies.
Ondergewicht is net zo vervelend en geeft vaak op korte termijn meer gezondheidsrisico’s dan overgewicht. Je spreekt van ondergewicht bij volwassenen wanneer de BMI lager is dan 18,5.
Er zijn 4 groepen cliënten die bij mij op spreekuur komen met ondergewicht
1. Ondergewicht bij jongeren, jong volwassenen
2. Ondergewicht, ongewenst gewichtsverlies door (behandeling van) tumoren; kanker
3. Ondergewicht, laag gewicht of gewichtsverlies door opvlamming van longziekten, COPD
4. Ondergewicht vanuit een eetstoornis
Ondergewicht bij jongeren, jong volwassenen
Tijdens de puberteit maken jongeren een groeispurt door. Vaak is dit ook een periode waarop jongeren zelf eten gaan kopen en worden niet alle maaltijden meer door de ouders bereid. Wanneer hierbij gesport wordt kan ondergewicht op de loer liggen vooral wanneer er toch al sprake was van een lichte bouw. Dit kan problemen geven als slecht slapen, slechte huid, weinig weerstand en concentratie. Ook kan iemand aankloppen met een lichte bouw die met krachtsport wil kijken of er meer mogelijk is in gewichtstoename.
Ondergewicht, ongewenst gewichtsverlies door behandeling tumoren, longziekten
Tumoren en de behandeling van tumoren kunnen gewichtsverlies veroorzaken door smaakveranderingen, smaakverlies, vermoeidheid en tijdstippen van de behandelingen waardoor gewoon eten meer problemen geeft. Het is goed om op tijd hiernaar te kijken zodat het gewicht en hiermee de weerstand niet te veel wordt verlaagd. Vaak is het met wat creativiteit goed mogelijk om alle voedingsstoffen en energie binnen te krijgen; soms met speciale drinkvoedingen en soms door maaltijden te veranderen en (tijdelijk) de voeding op een andere manier samen te stellen. Uit onderzoek is gebleken dat herstel van allerlei ziekten langzamer gaat en er meer complicaties optreden wanneer een client ondervoed raakt door slechte, eenzijdige of te weinig voeding.
Bij longziekten en COPD kan het ook zijn dat iemand de energie niet heeft om voldoende te eten en drinken. Ook dan is het een kwestie van creatief omgaan wat iemand nog wel kan eten en hierbij aanvullingen te doen.
Lactose-intolerantie
Wat is lactose en lactase?
Lactose is melksuiker. Het is van nature aanwezig in alle melk van zoogdieren. Gewone (zoete)melkproducten zoals volle melk, room, slagroom, koffiemelk bevatten meer lactose dan zure melkproducten als yoghurt en karnemelk.
Voor een goede vertering van lactose is het enzym lactase nodig. Dat enzym wordt in de dunne darm gemaakt. Bij te weinig lactase kan de lactose uit de voeding niet goed verteerd worden. Het melksuiker komt dan onverteerd in de dikke darm. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals een opgeblazen gevoel, harde dikke buik, winderigheid, diarree of juist obstipatie.
Wanneer mensen te weinig lactase in de darm maken kunnen zij de lactose niet goed verteren. U heeft dan een lactose-intolerantie.
Waar zit lactose in?
Lactose zit met name in:
melk, karnemelk, yoghurt, kwark, vla en andere toetjes zoals chocolademousse, zuivelspread en roomkaas, hüttenkäse, sommige merken mozzarella en verse geitenkaas, smeerkaas en roomboter.
Als op de ingrediëntenlijst room, yoghurt of boter staat, dan zit in het product melk. Maar bij deze ingrediënten hoeft melk niet apart op het etiket genoemd te worden.
Harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens het rijpen van de kaas volledig wordt afgebroken. De harde kazen zoals volvette Goudse kaas, Edammer e.d. kun je dus gewoon eten. Kaassoorten met geen of nauwelijks lactose zijn: feta, mascarpone, Parmezaanse kaas, gorgonzola, roquefort en camembert. Ondanks het lage gehalte worden deze kazen niet door iedereen goed verdragen. Melkpoeder of melkbestanddelen kunnen ook worden toegevoegd aan koek, soep, vleeswaren, pasta, sausjes, chips en eierkoeken. Zelfs tandpasta en medicijnen zoals aspirine kunnen lactose bevatten. Voor uw medicijnen kunt u dit navragen bij uw apotheek.
Hoe kun je zuivel vervangen?
- Door lactosevrije melk, yoghurt, roomkaas, room e.d. Dit zijn producten op basis van koemelk waar de lactose is uitgehaald. Voorbeelden hiervan zijn de merken Arla lactosevrij en MinusL maar ook supermarkten hebben deze producten onder eigen merk zoals AH of Jumbo lactosevrije melk
- Plantaardige eiwitdranken en desserts. Plantaardige dranken op basis van soja bevatten veel eiwit terwijl plantaardige dranken op basis van amandel, haver of rijst vaak minder eiwitten bevatten. Het is goed om te kijken wat het beste bij u past.
- U kunt ook zuivel met lactose blijven gebruiken maar dan een capsule lactase erbij innemen.