Congres ‘Koolhydraatbeperkt; Hype of hulp bij afvallen’
Dit congres werd georganiseerd door de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland) in Utrecht.
Datum was 11 november 2017.
Peter Voshol gaf een presentatie over de werking van koolhydraten in ons lichaam en met name wat er gebeurt bij diabetes. Aangezien ik bij al veel congressen over koolhydraten ben geweest, heb ik tijdens dit congres niet veel nieuws gehoord. De informatie over de Glykemische index (GI) van Peter Voshol was wel interessant, vooral omdat direct toepasbaar is. De Glykemische Index is (simpel gezegd) de mate en snelheid waarop glucose in het bloed komt. In een gezonde voeding en zeker bij diabetes wil je dat de glucose langzaam en geleidelijk in de bloedbaan komt zodat de alvleesklier niet op korte termijn heel veel insuline moet vrijmaken. Bij het overleg van de diëtisten uit regio hadden wij een casus van een mevrouw uit Azië, die in verband met haar zwangerschapsdiabetes insuline moest spuiten. Zij vertelde aan mijn collega dat zij altijd azijn over de rijst deed en dat haar bloedglucose daardoor niet zo omhoog schoot. Peter gaf aan dat de GI wordt verlaagd door toevoegen van azijn, olie maar ook door het fermenteren van graanproducten zoals bij zuurdesembrood, roggebrood of wijn. Dit ondersteunde dus het verhaal van de cliënt die azijn toevoegde aan haar rijst. Verder bleek dat een nuchter glucose nog wordt beïnvloed door wat er 12 uur van te voren is gegeten. De nuchter periode van 8 uur die wordt aangehouden is dus eigenlijk niet lang genoeg. Normaal is de insulineresistentie bij de warme maaltijd hoger dan in de ochtend. Vooral einde van de middag en avond is het dus, voor clienten met diabetes, belangrijk om niet teveel koolhydraten te nemen. De tweede spreker van dit congres ‘Jessica van Vliet’ gaf een uitgebreide uitleg over het feit dat een ketogene voeding (< 50 gram koolhydraten/dag) tot een laag koolhydraat voedingen (< 130 gram koolhydraten/dag) niet voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding. Deze voedingen mogen daarom niet door de gewichtsconsulente mogen worden voorgeschreven maar alleen door de diëtist in samenspraak met de praktijkondersteuner en (huis)arts. Normaliter gebeurt dit ook niet aangezien deze voedingen voornamelijk bij mensen met diabetes mellitus worden voorgeschreven.
Bijlage:Peter Voshol