Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. PDS behoort tot de zogenaamde functionele maagdarmklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Minimaal 10% van de Nederlandse bevolking heeft PDS. De diagnose PDS wordt vastgesteld door de MDL-arts of huisarts. Dit gebeurt op basis van speciale criteria, de zogenaamde ROME IV-criteria.
De Rome-IV-criteria zijn:
- De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de klachten is te vinden
- En de klachten moeten in ieder geval al langer dan zes maanden bestaan
- En de patiënt moet gemiddeld minstens één dag per week in de afgelopen drie maanden buikpijn hebben gehad
- En de patiënt moet tenminste twee van de volgende drie klachten hebben:
- de buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
- een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of verstopping
- de vorm van de ontlasting is veranderd: te hard of te waterig
Verschillende behandelingen bij Prikkelbare Darm Syndroom:
- het herstellen van een gezonde voeding en geven van leefstijladviezen
- het adviseren van een minder prikkelende voeding met aangepaste eet- en drinkadviezen
- het starten van een FODMAP* dieet
- het geven van een eliminatiedieet bij een vermoeden van een voedselallergie of en niet-allergische voedselovergevoeligheid
- het adviseren van probiotica
- het starten van hypnotherapie door een gespecialiseerd hypnotherapeut
- het geven van antibiotica
- het starten van pepermuntolie
- het starten van spasmolytica
- het starten van anti-depressiva
* FODMAP: Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen) Disachariden (lactose/melksuiker) Monosachariden (fructose) And Polyolen (sorbitol, mannitol)
De eerste vijf behandelingen hebben betrekking op uw voeding. Met welke voedingsbehandeling we gaan starten is afhankelijk van uw klachten maar ook van uw familiehistorie, gebeurtenissen die de darmwerking hebben beïnvloed, het huidige voedingspatroon, aanpassingen die u al heeft gedaan en onderzoeken die zijn gedaan. Samen zullen we kijken welke aanpassing voor u haalbaar is. Het FODMAP dieet laat goede resultaten zien maar is ook het meest ingrijpende dieet. Lang niet altijd is het nodig om een FODMAP dieet te starten. Wanneer u 2 tot 3 weken het FODMAP dieet volgt, moeten er verbeteringen merkbaar zijn. De volgende fase wordt dan dat de FODMAP’s een voor een worden geïntroduceerd om te testen voor welke van de FODMAP’s u gevoelig bent. Ongeveer 75% van de cliënten met PDS reageert op het FODMAP dieet. 25% van de cliënten reageert niet of te weinig op het FODMAP dieet.
Als voorbereiding van uw bezoek zal ik u altijd vragen om minimaal 1 week uw voeding bij te houden en hierbij ook uw klachten en ontlasting te noteren. De formulieren die hiervoor gebruikt worden zijn Specialisatie PDS formulier 1 uitleg (aandachtspunten voeding en darmklachten) en formulier 2 +3 (voorbeeld invulformulier darmklachtenSpecialisatie PDS formulier 3 voorbeeld invulformulier en leeg invulformulier darmklachten Specialisatie PDS formulier 2 leeg invulformulier ).
Terug naar boven