In mijn praktijk behandel ik cliënten met overgewicht en ondergewicht. De achtergronden voor het niet meer prettig in je lijf zitten, zijn heel verschillend.
Zo behandel ik veel cliënten die de beruchte jo-jo’ers zijn met of zonder eetbuien (Binge Eating), maar ook cliënten met Boulimia en Anorexia Nervosa
Veel cliënten die ik zie hebben al een uitgebreid verleden met lijnen en diëten. Ik vraag vaak om een voedingsdagboek bij te houden met hierbij opmerkingen die aangeven wat, hoe, waarom, met wie en waar wordt gegeten. Dit geeft samen met het eerste gesprek al vaak inzicht welk type eter ik voor mij heb. Ik gebruik ook de REO (Risicofactoren Eetstoornis bij Obesitas) lijst om te kijken waar clienten hoog in scoren op de gebieden lijngericht eten, impulsief eten, emotioneel eten en depressiviteit. De REO geeft ook informatie over specifiek de eetbuien. Eetbuien gaan over het feit dat iemand (abnormale) grote hoeveelheden voedsel eet. Je ervaart dat je geen controle meer hebt over het eten. Zij eten, of zeggen vaak zelf ‘vreten’, zonder dat andere mensen erbij zijn. Het alleen en stiekem eten wordt ook vaak gedaan uit schaamte voor de grotere hoeveelheden voedsel. Daarna komt vaak het schuldgevoel. Dit alles veroorzaakt vaak een gevoel van zwakte en machteloosheid. Een vaak gehoorde opmerking is ‘ik ben zwak’ of ‘ik heb geen discipline’.
Het jojo-en in gewicht hoeft niet door eetbuien te worden veroorzaakt maar vaak komt het wel door het denken vanuit een negatieve kant of strafkant. Te snel geeft men het op door het idee dat het niet goed is, niet streng genoeg is. Vanuit de Transactionele Analyse gaan we proberen het eten weer terug te krijgen naar de beloningskant. Dit kun je ook toepassen bij cliënten die, vanuit een gevoel van controle, net weer te weinig of te gezond eten. Ook zij voelen zich uiteindelijk niet prettig in hun vel.
Doen, ervaren, leren, vallen en opstaan
Tijdens de consulten gaan we door gesprekken niet alleen kennis opdoen maar ook kijken naar ervaringen en gevoel. Het is werken, oefeningen doen, schrijven en voelen om uiteindelijk weer blij te zijn met je lijf, je gewicht en hoe je met voeding om kunt gaan. Het resultaat is een mooie balans met lekker eten, voldoende bewegen en gelukkig zijn met je lichaam. Dit lukt wanneer termen als ‘dieet’, ‘moeten’ en ‘zondigen’ zo snel mogelijk uit je woordenboek worden geschrapt. Gewoon stap voor stap weer relaxed met voeding omgaan. Dit kun je niet even snel in een paar weken bereiken maar met geduld en wat liefde is het voor iedereen bereikbaar. In de gesprekken wordt daarom zowel inzicht in de voeding als inzicht in het denken en het gedrag met betrekking tot voeding behandeld. Om een goede coach op dit gebied te zijn, heb ik vele (post hbo) cursussen op het gebied van gedrag (NLP, Motivational Interviewing, cognitieve gedragstherapie, Transactionele Analyse; zie ook Nieuws) gevolgd.
Voedingsdagboek
Als voorbereiding op het eerste consult is het prettig wanneer u een aantal doordeweekse dagen en een weekend bijhoudt wat u eet en drinkt. Om u een idee te geven hoe dit eruit kan zien, kunt u eerst het voorbovergingevform van een voedingsdagboek uitprinten. Daarna kunt u hiervoorbovergleegform een leeg formulier van het voedingsdagboek uitprinten waarop u zelf kunt invullen wat u eet en drinkt op een dag. Belangrijk is dat u meer informatie geeft bij de opmerkingen. Denk hierbij aan uw stemming op dat moment, met wie, eet u snel of bewust, wat is er die dag gebeurd of waar denkt u aan?