Begeleiding onder- of overgewicht bij kinderen
Alle kinderen met onder- of overgewicht kunnen op verwijzing van de huisarts, kinderarts, schoolarts of consultatiebureauarts terecht bij de diëtist.
Aandachtspunten begeleiding onder- en overgewicht bij kinderen
Bij begeleiding van onder- en overgewicht bij kinderen is het belangrijk dat de kinderen geïnteresseerd raken in voeding. In een ontspannen sfeer informatie geven over voeding en voedingsmiddelen zodat zij zich meer bewust zijn wat zij in hun mond stoppen. En daarnaast natuurlijk ook gaan genieten of blijven genieten van eten en drinken. Het aanpassen van de voeding het liefst stap voor stap en met een beetje lol. Want ook meer eten, kan net als meer eten voor spanning zorgen.
Ondersteuning van de ouders is super belangrijk. De ouder of verzorger zal namelijk in de meeste gevallen de inkopen doen en de maaltijden klaarmaken.
De informatie over gezonde voeding is vanzelfsprekend afgestemd op de leeftijd van het kind.
De volgende onderwerpen worden besproken:
- Wat zijn warme maaltijden die meer of minder calorieën bevatten?
- Hoe maak ik de warme maaltijd klaar met meer of minder calorieën?
- Wat zijn normale porties voor een kind?
- Welke basisvoedingsmiddelen moet een kind per dag eten?
- Hoeveel en welke tussendoortjes zijn handig?
- Hoe gaan we het doen bij de kinderopvang?
- Hoe ga je om met feestjes, verjaardagen, weekends en vakanties?
Is mijn kind te licht of te zwaar?
Een methode om te berekenen of uw kind te zwaar is, is het berekenen van de BMI.
BMI = gewicht : (lengte in meters)²
Bijvoorbeeld uw dochter van 5 jaar is 1.10 meter en weegt 20 kg.
De BMI is dan 20: (1.10)² = 20 : 1.21 = 16,5. Dit is een gezond gewicht.
Je kunt ook de lengte en het gewicht invoeren in de BMI-meter van het Voedingscentrum.
Worden kinderen met overgewicht op een streng dieet gezet?
Nee, een streng dieet is voor niemand verstandig, en zeker niet voor kinderen. Ze zijn immers in de groei en hebben een volwaardige gezonde voeding nodig, met minimaal drie maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes. Meestal zijn een andere productkeuze en een iets andere maaltijdsamenstelling voldoende om de voeding te verbeteren en een gezonder gewicht te bereiken. Voor kinderen met een te laag gewicht is het doel om stap voor stap vertrouwen krijgen in het meer kunnen en willen eten.
Voor veel kinderen wil ik het liefst de ‘fijnlijf’-coach zijn. Kinderen met overgewicht hebben vaak last van hun lijf en worden gepest. Mijn begeleiding moet daarom voor hen juist positief zijn.
Hoeveel moeten kinderen afvallen?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de mate van overgewicht. Snel afvallen is niet gezond en moeilijk haalbaar. In de meeste gevallen streef ik ernaar dat het gewicht constant blijft terwijl het kind wel groeit. Doordat het kind langer wordt maar niet zwaarder, wordt het vanzelf slanker.
Voedingsdagboek
Bij kinderen met onder- en overgewicht is het prettig wanneer u, eventueel samen met uw kind, als voorbereiding op het eerste consult een aantal doordeweekse dagen en een weekend bijhoudt wat uw kind eet en drinkt. Om u een idee te geven hoe dit eruit kan zien, kunt u eerst voorbovergkindingevform van een voedingsdagboek uitprinten. Daarna kunt u een leeg formulier van het voedingsdagboek in word voorbovergkindleegform of voorbovergkindleegform uitprinten waarop u of uw kind zelf kunt invullen wat hij/zij eet en drinkt. Wanneer er meerdere doordeweekse dagen en weekenddagen worden ingevuld ter voorbereiding van de eerste afspraak is dit zelfs heel prettig. Zorg wel dat uw kind dan nog niet de voeding aanpast, dus vul in wat zij/hij normaal op de verschillende dagen eet en drinkt.