Achtergrond diverse projecten
In Dordrecht heb ik van 2010 tot 2011 meegewerkt aan een project voor het afvallen van allochtone vrouwen vanuit de praktijk van Dr. Berkhout. Ik werkte daar samen met Fysiotherapie Voorneveld, die op haar beurt het sporten op toestellen verzorgde.
Als sport diëtist heb ik mij eind 2011 aangesloten bij het Olympisch Netwerk Zuid Holland en hierbij verschillende talenten begeleid.
Vanaf 2013 sloot ik mij als sportdiëtist aan bij het Regionale Talenten Centrum Dordrecht. Vanuit deze functie heb ik zowel groepsbijeenkomsten gehouden voor ouders van talenten als voor de talenten zelf. Een aantal talenten heb ik individueel begeleid. Zij kwamen uit verschillende sporttakken zoals kunstrijden, shorttrack, waterpolo, korfbal en ijshockey. Eind 2015 heb ik de begeleiding van de talenten overgedragen aan Anne Marleen Vliegenthart. Voor het promotiefilmpje zie Nieuws
Vanaf 2013 tot eind 2014 heb ik samen met de jeugdverpleegkundige van Careyn workshops gegeven aan ouders van basisscholieren met overgewicht. Dit werd in Dordrecht West mogelijk gemaakt door de gemeente in het kader van het project Club Fit 4 Dordrecht, een vervolgtraject was van het project Doe ff Gezond. De beweegcoaches verzorgden hierbij de beweeglessen aan de kinderen.
Vanaf november 2014 tot einde 2015 heb ik op locatie bij De Steiger jongeren begeleid met over- en ondergewicht. De Steiger in Dordrecht is onderdeel van Yulius en biedt klinische behandeling (24-uurs opname) aan 36 jongeren met autisme in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar met een normale intelligentie.
Vanaf 2014 mocht de diëtist vanuit de ketenzorg workshops organiseren met verschillende onderwerpen. Samen met een collega van Aafje heb ik in 2015 een workshop in het Palet verzorgd over “Vetten in de voeding, feiten en fabels’ en een workshop over ´Minder zout in uw voeding´.
Overleg en samenwerking
Vanaf januari 2011 werken we voor de cliënten met Diabetes, Hart en Vaatziekten en COPD samen met de huisartsen en praktijkondersteuners samen in een ketengroep. Voor de regio waar Dordrecht onder valt is dit de Zorggroep West Alblasserwaard. Het werken in een zorggroep heeft als voordeel dat we sneller kunnen overleggen met de praktijkondersteuners en huisartsen en in een beveiligde online verbinding de meest noodzakelijke gegevens zoals laboratoriumwaarden en medicijnen kunnen inkijken. Vanuit de zorggroep kunnen wij als diëtisten ook groepsbijeenkomsten over diabetes, zout en vet geven.
Vanuit het kwaliteitsregister Paramedici worden overleggroepen met collega diëtisten (intervisies) verplicht gesteld. De overleggroep van de zelfstandig gevestigde diëtisten in Rotterdam komt ongeveer 1x per maand bij elkaar. We bespreken hier nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeding maar ook praktijksituaties van cliënten met als doel zoveel mogelijk van elkaar te leren. De praktijksituaties worden uiteraard in het kader van de privacy wetgeving anoniem behandeld. Naast de overleggroep van Rotterdam, neem ik ook deel aan een overleggroep met o.a. orthomoleculaire diëtisten vanuit de regio Waddinxveen. Dit vind ik prettig om gedrag, voeding en ziekte ook vanuit een ander oogpunt te bekijken.
Vanuit de sport diëtisten is er tweemaal per jaar een intervisie in Hoogvliet. In april 2017 heb ik voor het laatst aan deze intervisie deelgenomen.
Voor 2008
Na het behalen van mijn VWO diploma wilde ik graag geneeskunde studeren. Ondanks het hoge gemiddelde van mijn cijfers werd ik uitgeloot wat ik erg jammer vond. Gelukkig kreeg de opleiding Voeding en Diëtetiek bij de Haagse Hogeschool mij in de grip. De studie gaf mij veel voldoening aangezien een goed functionerend lichaam nu eenmaal niet zonder een goede voeding kan. Sterker, soms moet de voeding juist aan een niet goed functionerend lichaam worden aangepast om deze weer goed op de rit te krijgen. In 1987 heb ik opleiding met succes afgerond maar was de werkgelegenheid in de gezondheidszorg slecht. In mijn zomervakantie had ik voor mijn scriptie stage gelopen bij twee voedingsmiddelenbedrijven. Eén van deze bedrijven bood mij in die tijd een baan aan in de PR- en voedingsvoorlichting. Met de gedachte dat het fijn is om zo met voeding en de voedingsprofessionals bezig te blijven, ben ik aan deze nieuwe functie begonnen.
In alle functies in de voedingsmiddelenindustrie heb ik nauw samengewerkt met de afdeling marketing maar met een eigen verantwoordelijkheid voor de communicatie en PR richting (para)medische professionals. Activiteiten bij deze functies waren o.a. het schrijven van jaarplannen, budgetbeheer en organisatie en uitvoer van de verschillende communicatieactiviteiten voor de groep medische professionals. Ondersteunende activiteiten voor de afdeling marketing waren het schrijven van teksten over voeding en voedingsmiddelen voor advertenties, verpakkingen en websites en het maken van concurrentieanalyses. Ook ondersteuning van andere afdelingen zoals de afdeling productontwikkeling en het begeleiden van sporters die door het bedrijf werden gesponsord behoorde tot mijn taken. Verder heb ik nog een korte tijd gewerkt als brand marketeer.
In 1997 ben ik vanuit de functie van nutritional manager in de voedingsmiddelenindustrie mede-oprichter geweest van het netwerk VoeDNet waar ik een korte tijd voorzitter ben geweest.
In 2017 hebben wij ons 20 jarige jubileum gevierd. Door mijn werk in het bedrijfsleven heb ik in het begin van de overstap naar de zelfstandige praktijk veel consultancy werk gedaan. Dit varieerde van het schrijven van communicatie of PR-plannen voor voedingsproducten tot ondersteuning bij productinnovaties. Als je merkt dat je met het geven van presentaties en workshops over voeding, de afdelingen klantenservice of marketing, mee kan laten denken met de consument dan geeft dat veel wederzijds begrip.
Bij een aantal bedrijven bleef het niet bij het geven van eenmalige workshops over gezonde voeding in ploegendiensten maar werden het langlopende projecten. Over een periode van 6 maanden tot 1 jaar, ging ik werknemers individueel begeleiden in combinatie met groepsbegeleiding. Zie verder ook consultancy.