Wie of wat ben ik?
In 1987 heb ik mijn diploma als diëtist behaald op de Haagse Hogeschool (toen nog Academie de Laan). In 2013 heb ik mijn diploma als gewichtsconsulente gehaald. Dit zou in principe niet nodig zijn aangezien ik als diëtist al een vierjarige hbo-opleiding heb gevolgd. De reden hiervoor is heel simpel. In de aanvullende verzekering is bij sommige verzekeraars de vergoeding voor een gewichtsconsulent veel hoger dan voor een diëtist. Ik wil hiermee de cliënten tegemoet komen die een afspraak maken voor een gewoon voedingsadvies. Als gewichtsconsulent ben ik aangesloten bij de BGN. Meer informatie over behandeling als gewichtsconsulente.
Verschil diëtist, gewichtsconsulente of voedingsdeskundige?
Een gewichtsconsulent is iemand die met goed gevolg bij de LOI of ander opleidingsinstituut de cursus Gewichtsconsulent heeft doorlopen. Een vooropleiding is niet nodig. ‘Gewichtsconsulent’ is geen beschermde titel. In principe kan iedereen zich gewichtsconsulent noemen. Een gewichtsconsultent mag alleen cliënten begeleiden met overgewicht (BMI < 30) zonder complicaties. Een gewichtsconsulent hoeft geen medische achtergrond te hebben. De meeste zorgverzekeraars stellen verplicht dat de gewichtsconsulent wel aangesloten moet zijn bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland).
Voedingsdeskundigen, voedingstherapeuten of de voedingscoach geven eveneens voedingsadviezen, maar ook deze benamingen zijn niet wettelijk beschermd. In principe kan iedereen zich zo noemen. Als u een kind met een allergie hebt, kunt u zich vaak al met recht een voedingsdeskundige noemen op dit specifieke terrein.
Een diëtist kan patiënten begeleiden met overgewicht in combinatie met andere medische klachten, zoals onder andere hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie, spastische darm. Een diëtist is een paramedicus die een hbo-opleiding heeft gevolgd en die vanwege de eisen vanuit het kwaliteitsregister paramedici haar kennis up-to-date moet houden.